Wednesday, November 30th, 2016

Thanksgiving Youth Camp in DCA – Gençlik Buluşması


The first ”Youth Camp” was organized by KAGEM DCA for young girls at the Diyanet America Center on 24-27 November 2016. Young girls and college students from different American states have a chance to improve themselves spiritually through different social, artistic and cultural activities, Educational and communication seminars took place both at the traditional thanksgiving vacation.

At the opening dinner speech, Dr. Yasar Colak, President of DCA emphasized the importance of character, education programs for the young generation in diaspora. Belgizar Ozbek, KAGEM DCA director, stated that young Muslim women should educate themselves in the present day in a more comprehensive and multifaceted way and follow the contemporary developments in the world and take sides with the right/oppressed people.

Throughout the camp, various practical and interactive seminars were conducted by well-known professionals under the titles such as “Principles of Interpersonal Communication”, “Approaches to Contemporary Religious Issues, ”Islamophobia and Status of Muslims in America” “Creative Writing Workshop’, “Our Kitchen Culture”. Especially, the breakfast program which is indispensable for the Turkish cuisine was very interesting. Young girls spent pleasant hours by preparing a rich breakfast menu suitable for Turkish cuisine. All participants were also given a tour in DCA complex by Sibel Ozkan, one of the architects of the Center. Students also paid a visit to Dr. Yasar Colak’s office and got a very useful and interesting information about fatwa concept in Islam, as well as the role of the Muftis in Islamic religious tradition.

In the evening hours, the participants took advantage of swimming pool and had a wonderful Turkish Bath experience and sports activities. The camp lasted three days and ended up with a wonderful certificate ceremony. Families and young students expressed their thanks to the Diyanet Center of the Americas for being the most accurate address for children and young people and for building such a beautiful complex for Muslims.

TURKISH

24-27 kasım tarihlerinde KAGEM DCA tarafından Diyanet Amerika merkezinde genç kızlara yönelik olarak hazırlanan ilk “Gençlik Buluşması” kampı düzenlendi. Sosyal, sanatsal ve kültürel aktivitelerin, eğitim ve iletişim seminerlerinin yer aldığı üç günlük kampta Amerikanın farklı eyaletlerinden gelen genç kızlar geleneksel tatil olan thanksgiving’de hem dinlenme hemde kendilerini geliştirme şansını yakaladılar.

Kamp, Diyanet Amerika Merkezi Osmanlı odasında verilen akşam yemeği ile başladı. Yemekte selamlama konuşması yapan Diyanet Amerika Merkezi Başkanı Dr Yaşar Çolak değerler eğitiminin onemi uzerinde durdu ve “Gençlik buluşmasının amaçları arasında dilimizi ve kültürümüzü muhafaza etmek ve yetişen nesle aktarmak” olduguna vurgu yaptı.

KAGEM DCA Müdürü Belgizar Özbek konuşmasında katılımcı genç ögrencilerin günümüzde bir müslüman kadın olarak kendilerini iyi yetiştirmesi ve dünyada yaşanan olayları takip ederek haklının/ mazlumun yanında yer alması gerektiğinin altını çizdi.

Kamp boyunca Kişiler Arası İletişim, Güncel Meselelere Dini Bakış, Islamaphobia ve Amerikada Müslümanların Konumu, Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, Mutfak Kültürümüz başlıklı uygulamalı ve interaktif seminerler verildi.

Özellikle Türk mutfağı için vazgeçilmez bir öğün olan kahvaltı programı oldukça ilgi gördü. Gençler Türk mutfağına uygun zengin bir kahvaltı menüsünü, ahçı eşliğinde kendileri hazırlayarak keyifli saatler geçirdiler.

Ayrıca Diyanet Amerika Merkezinin inşaatında da çalışan mimar Sibel Özkan, gençlere merkezi gezdirerek mimarisi hakkında bilgi verdi. Bu tur esnasında Sayın Yaşar Çolak’ı odasında ziyaret eden gençler “fetva makamı ve ihtida merasimlerine uygun olarak dekore edilen oda” hakkında ve klasik eserler hakkında Sayın Çolak’tan bilgi aldılar.

Akşam saatlerinde ise yüzme/hamam ve spor etkinliklerinden faydalanan katılımcılar, veda yemeği ve sertifika merasiminin ardından Diyanet Merkezinden ayrıldılar. Aileler ve genç ögrenciler düzenlenen kamptan duyduları memnuniyeti dile getirdiler. Diyanet Amerika Merkezinin özellikle geleceğin teminatı olan çocuklar ve gençler için en doğru adres olduğunu belirterek, Diyanet İşleri Başkanlığına bu merkezi kendilerine kazandırdığı için teşekkür ettiler.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *