Thursday, October 6th, 2016

Dini Liderler Buluşması – Muslim Leaders Meeting


From September 26 through 28, Muslim leaders throughout the country met with Evangelist Pastors and discussed the meaning of religious freedom and problems that minor religious communities face in their countries.

26-28 Eylül 2016 tarihleri arasinda Amerika Birlesik Devletleri’nin değişik eyaletlerinde görev yapan çok sayıda Müslüman dini lider ile Hıristiyanlığın Evanjelik kanadina mensup past​örler Diyanet Amerika Merkezi’nde bir araya gelererek fikir alışverişinde bulundular. Bir Ocak 2014’te Nepal’de diğeri de 25-27 Ocak 2016 tarihleri arasında iki benzeri toplantı gercekleştiren grup, bu kez Diyanet Amerika Merkezi’nde bir araya geldi. 3 gün süren toplatılarda agırlıklı olarak dini özgürlükler, azınlık dini toplulukların yaşadıkları ülkelerde karşılaştıkları dini ve kültürel sorunlar, şiddet yanlısı gruplarının istismar ettiği alanlar, islamofobia ve nefret sucları konuları ele alındı. Din adamları ele alınan her konuda birbirlerine açık sorular yöneltip tartıştılar. Tebliğ ve misyonerlik konularında her iki kesimde oluşan hassasiyetler de ele alınan konular arasında yer aldı.

Toplantıya Texas bölgesinden katılan 3000 üyeli NorthWood ​K​ilisesinin Başkanı Evanjelik dini lider Bob Roberts açılış konuşmasında 30 yıldır önde gelen Müslüman dini liderlerle ortak sorunlar üzerinde müşterek anlayış zemini oluşturmak için çalıştığını, bu esnada çok değerli din adamlarıyla tanışma fırsatı elde ettiğini, Amerika’da giderek artan islamofobia ile mücadelede Evanjelik Hıristiyanlarla işbiriliğinin önemli olduğunu vurguladı. Bob, büyüleyici bir mimariye sahip Diyanet Amerika Merkezi’nin kuşatıcı hizmet anlayışıyla böyle bir toplatıya ev sahipliği yapmasının farklı din mensupları arasındaki ilişklilerin gelişmesine önemli katkılar yapacağına inandığını belirtti.

Müslümanları temsilen Adam Center dini lideri Imam Maged de konusmasında içinde bulunduğumuz zor zamanlarda Diyanet Amerika Merkezi’nin üstlendiği hayati role dikkat çekti ve artık Müslümanların görkemli merkezlere sahip Hıristiyan meslektaşlarını sıkılmadan gönül rahatlığıyla çağırıp gösterebilecekleri bir merkezlerinin olduğunu, bundan son derece mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Diyanet Center of Amerika Başkanı Dr. Yasar Colak Diyanet Amerika Merkezi’nin bir medeniyet projesi olduğunu, Islam’ı doğru tanıtmayı hedeflediğini, farklı din ve kültürler arasında münasebetlerin ve güven ortamının geliştirilmesine katkıda bulunacağını, masum insanların din adına öldürüldüğü ve daha da vahimi toplu katliamlara sessiz kalındıgı bir dünyada dinin barış dilinin hakim kılınması için müşterek çabaların önemli olduğunu belirtti. Aynı dine mensup insanlardan oluşan bir dünyanın hayal olduğunu belirten Çolak, medeniyetlerin beşiği olan ve asırlardır müslüman ve gayr-ı müslimlerin barış halinde iç içe yaşadığı İstanbul’un bir model olarak alınabileceğini sözlerine ekledi.​


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *